About Microbiology of Agroforestry Ecosystems
The research of the group is focused on obtaining basic and applied knowledge about beneficial interactions between plants and microorganisms of interest in agricultural and forestry systems. That is to say, those microorganisms that promote plant growth, protect them against pathogens, provide nutrients to plants, etc. Therefore, the study of the plant microbiome, both external to the root and endophytic, constitutes the core on which the research we do is based by approaches of high-throughput sequencing. Our work on root microbiome, considering the pool plant-microbiome as a holobiont, covers both agriculture, like our research on the role of olive root microbiome on verticilosis tolerance/sensitivity; and environmental, like the research on the role of root microbiome on holm-oak recovery after a wildfire or the resilience of pines and melojo oak to climate change. Our final objective is to contribute to the maintenance of natural and agroforestry ecosystems by the management of its associated microbiomes.
Sobre Microbiología de Ecosistemas Agroforestales
El grupo tradicionalmente ha trabajado en las interacciones beneficiosas entre plantas y microorganismos del suelo. Es decir, aquellos microorganismos que promueven el crecimiento vegetal, que protegen frente a patógenos, que aportan nutrientes a la planta, etc. tanto en sistemas agrícolas como forestales. Con el desarrollo de las técnicas de secuenciación masiva, las aproximaciones que desarrollamos son holísticas pasando a estudiar metagenomas y microbiomas; y a considerar el conjunto planta-microbioma como un holobionte. Nuestro trabajo con la raíz de árboles tiene tanto una parte agraria, ya que investigamos el papel que juega el microbioma radicular del olivo en la sensibilidad/tolerancia a la verticilosis; como medioambiental al investigar el papel del microbioma en la recuperación de encinares tras un incendio forestal o en la resiliencia de roble melojo y de pinares frente al cambio climático. El objetivo final es contribuir al mantenimiento de los ecosistemas naturales y agroforestales mediante el manejo de sus microbiomas asociados
News
Cómic divulgativo sobre la importancia de la microbiota del olivo y el empleo de agentes de control biológico frente a la verticilosis del olivar
¿Por qué mueren los pinos?
Vídeo del programa “ConCiencia” de Andalucía TV https://www.canalsur.es/television/programas/conciencia/noticia/2055035.html
Papel del microbioma en la resiliencia de pinares frente al cambio climático
Vídeo divulgativo del proyecto SUMHAL – LifeWatch-ERIC https://www.youtube.com/watch?v=KdFg6MMqo-k
Script for microbiome analysis
A package has been created in order to record R functions we usually use in…
New project: EVOMICROBIA
Directed evolution of improved microbial consortia for biocontrol of Fusarium wilt of banana in the…
The microbiomes of olive cultivars help determine their resistance to Verticillium wilt”. Vídeo resumen de un artículo científico
Vídeo resumen de un artículo científico https://www.youtube.com/watch?v=e4v-S8Oe82Y See the article at: https://doi.org/10.1186/s40168-020-0787-2